Combinatie osteopathie en sportmassage

Wij Invite Sportmassage en Gerdien van der Kooij Praktijk voor dieren, krijgen regelmatig de vraag wat nou eigenlijk het verschil is tussen sportmassage en osteopathie. En vaak wordt ook gedacht dat de ene therapie de andere kan vervangen. Wij zien juist vaak het grote effect als beide therapieën tegelijk worden ingezet. Dus wij leggen jullie graag uit wat het verschil is en hoe de behandelingen elkaar versterken.

Osteopathie

 

Van spieren tot bloedvaten en van organen tot botten, alles in het lichaam beweegt. Osteopathie is een behandelvorm die zich richt op  het optimaliseren van alle bewegingen van het lijf. Want een optimale beweeglijkheid is belangrijk om goed te kunnen functioneren en klachten vrij te blijven.

 

Omdat osteopathie zich richt op alle bewegingsbeperkingen in het lijf (en dus ook de beweging van het orgaansysteem en het cranio sacrale systeem), gaat de inzetbaarheid verder dan stijfheid in bewegen, spierpijn, rugpijn en rijtechnische problemen. Naast allerhande bewegingsproblemen kan osteopathie bijvoorbeeld ook worden ingezet bij:

·        Luchtwegklachten

·        Huidklachten

·        Gedragsproblemen

·       Spijsverteringsproblemen

·        Hormonale klachten

 

Een osteopaat spoort de beperkte bewegingen op en behandelt deze. Het opsporen en behandelen gebeurt met manuele technieken (technieken met de handen). Het doel van de behandeling is de beweeglijkheid van de gewrichten en weefsels te bevorderen zodat de gezondheid toeneemt en klachten verdwijnen of voorkomen kunnen worden.

 

 

Sportmassage

Sportmassage voor paarden heeft als doel de spieren van het paard zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Om dit voor elkaar te krijgen worden er diverse, in een bepaalde volgorde, technieken gebruikt. Het paard wordt altijd als een geheel gezien. Er wordt dan ook niet een gedeelte van het paard gemasseerd om een snelle oplossing te bieden, maar het gehele paard aan beide zijde wordt behandeld. Een paard is een meester in compenseren en kan daardoor in eerste instantie een vertekend beeld geven van de ‘echte’ klacht. 

Als sportmasseur werken we dus met de spieren van het paard. Het paard wordt tijdens de behandeling dan ook gevraagd mee te werken door aan te spannen en weer los te laten, bepaalde bewegingen uit te voeren in de gewrichten enz. Daarbij werkt een sportmasseur met massagetechnieken om de doorbloeding te stimuleren, verklevingen of ‘knopen’ op te sporen en te verhelpen, spieren los te schudden enz. Als het nodig is worden er ook rekoefeningen met het paard gedaan.

Sportmassage heeft o.a. de volgende voordelen:

·        Soepeler bewegen

·        Paard heeft meer controle over het eigen lichaam

·        Ontspanning en vermindering van stress

·        Ondersteuning bij de training: vermindering van spierpijn en betere spieropbouw

·        Het hele lichaam en geest in betere conditie krijgen

·        Blessure preventie

Dit zijn slechts een paar voordelen………..

 

 

Waarom osteopathie en sportmassage elkaar mooi aanvullen!

Pijn zorgt ervoor dat je minder gaat bewegen en andersom zorgt verminderde beweeglijkheid uiteindelijk voor pijn. Als de sportmasseur ervoor zorgt dat de spieren weer optimaal kunnen werken is er een deel van de beweeglijkheid herstelt, hierdoor komen dieper gelegen problemen veel duidelijker naar voren. Tevens kan een hoge spierspanning ervoor zorgen dat de osteopaat de blokkades minder goed kan voelen en losmaken. Een sportmassage enkele dagen voor een osteopatische behandeling versterkt dus het effect van beide behandelingen. De osteopaat kan dieper werken doordat de ‘buitenste’ laag al soepel gemaakt is en de behandeling is daardoor effectiever en heeft langduriger effect.